Tofu z sosem kahah

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Tofu z sosem kahah
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 filiżanki twardego tofu pokrojonego w kostkę

1/3 filiżanki tamari

łyżka oliwy

2 łyżki oleju z krokosza

2 filiżanki jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

łyżka mielonej kolendry

pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego albo pasty chili

łyżka mielonego kminu

łyżka mielonej kurkumy

2 łyżeczki startego albo łyżeczka sproszkowanego imbiru

pół pokrojonej cebuli

2 łyżki natki i łodyg kolendry

sok z cytryny albo ocet ryżowy

biały pieprz

dymka i natka kolendry



Przygotowanie:

Tofu zalać tamari i odstawić do zamarynowania. Zmiksować jogurt z czosnkiem, kolendrą, pieprzem kajeńskim, kminem, kurkumą, imbirem, cebulą, sokiem z cytryny i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Tofu odcedzić i usmażyć na złoty kolor. Podawać z sosem, dymką i natką kolendry.



powrót

Podobne przepisy

Smażony camembert
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU odc.5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ratatouille
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z warzywami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Mus z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśnikowe cannelloni ze szpinakiem i czterema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.