Tłuczone ziemniaki z oliwą i smażone pomidorki

Przepis z programu Ideał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tłuczone ziemniaki z oliwą i smażone pomidorki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

12 kiełbasek merguez z jagnięciny



Do ziemniaków:

6 ziemniaków do pieczenia o łącznej wadze ok. 1,8 kg

1 główka czosnku, podzielona na ząbki ze skórką

120 ml oliwy extra vergine plus nieco do skropienia

1 łyżka suszonego tymianku lub posiekanego świeżego

garść posiekanej natki



Do smażonych szalotek:

3 szalotki, pokrojone w krążki i rozdzielone

garść mąki

½ litra oleju do smażenia

szczypta pieprzu cayenne



Na tłuczone ziemniaki:

1 łyżka cukru

5 łyżek oliwy extra vergine

3 ząbki czosnku

kilka łodyg tymianku

200 g pomidorków wiśniowych



Do podania:

cząstki cytryny



Przygotowanie:

Ziemniaki: rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj ziemniaki i mokre ułóż na blasze. Pomiędzy nimi ułóż ząbki czosnku. Dopraw morską solą i piecz 20 minut. Odłóż czosnek, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ziemniaki jeszcze 5-7 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. Wyjmij je z piekarnika i ostudź.

Krążki z szalotek oprósz mąką za pomocą sita. Strząśnij nadmiar mąki. Rozgrzej olej do smażenia w dużym rondlu o grubym dnie i smaż 5-7 minut, aż stanie się rumiana i chrupiąca. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na papier kuchenny do osączenia. Dopraw pieprzem cayenne i solą. Trzymaj w cieple.

Smażone pomidorki: w małym rondlu o grubym dnie lub na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier w 2 łyżkach wody. Wlej oliwę, dodaj czosnek i tymianek. Trzymaj na średnim ogniu i od czasu do czasu zakręć patelnią. Kiedy czosnek i tymianek zaczną się karmelizować, zanurz pomidorki na gałązce i delikatnie nimi zakręć nim zakryjesz garnek. Po kilku minutach pomidorki zaczną pękać. Wtedy wyłącz gaz i pozostaw je na minutę. Smaż kiełbaski na patelni z odrobiną oliwy 7-10 minut, często obracając, aż się zrumienią. Obierz ziemniaki i czosnek, podgrzej oliwę w dużym rondlu. Czosnek podsmażaj kilka minut z tymiankiem na wolnym ogniu. Pojedynczo dorzucaj ziemniaki i rozgniataj widelcem, mieszając z pozostałymi składnikami. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą extra vergine. Na talerz nałóż ziemniaki i udekoruj szalotkami oraz natką. Skrop oliwą extra vergine. Obok ułóż pomidorki, kiełbaski i cząstki cytryny.





powrót

Podobne przepisy

Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.