Marieta  Marecka

Tiramisu


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 duże jaja

500 g serka mascarpone

ok. 250 g podłużnych biszkoptów

1 ½ szklanki mocnej kawy

szczypta soli

kakao

3-4 łyżki cukru drobnego lub pudru

 

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, aż będą jasne i zwiększą swoją objętość.
Zaparzamy mocną kawę i wlewamy ją do podłużnego naczynia, żeby ostygła.
Do żółtek dodajemy partiami mascarpone.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą serową.
Biszkopty zanurzamy na chwilę w wystudzonej kawie i układamy na dnie podłużnego naczynia, przykrywamy warstwą kremu i oprószamy kakao. Znów układamy nasączone biszkopty i przykrywamy kremem.
Wierzch tiramisu obsypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przykrywamy folią spożywczą, żeby deser nie „łapał” zapachów z lodówki. Można go przygotować od razu w pucharkach i serwować już poporcjowany.

powrót

Podobne przepisy

Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.