Marieta  Marecka

Tiramisu


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 duże jaja

500 g serka mascarpone

ok. 250 g podłużnych biszkoptów

1 ½ szklanki mocnej kawy

szczypta soli

kakao

3-4 łyżki cukru drobnego lub pudru

 

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, aż będą jasne i zwiększą swoją objętość.
Zaparzamy mocną kawę i wlewamy ją do podłużnego naczynia, żeby ostygła.
Do żółtek dodajemy partiami mascarpone.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą serową.
Biszkopty zanurzamy na chwilę w wystudzonej kawie i układamy na dnie podłużnego naczynia, przykrywamy warstwą kremu i oprószamy kakao. Znów układamy nasączone biszkopty i przykrywamy kremem.
Wierzch tiramisu obsypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przykrywamy folią spożywczą, żeby deser nie „łapał” zapachów z lodówki. Można go przygotować od razu w pucharkach i serwować już poporcjowany.

powrót

Podobne przepisy

Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.