Tiramisu

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 jajek

1 szklanka cukru trzcinowego

500 g mascarpone

1 filiżanka mocnego espresso

likier (do smaku; może być tia Maria

kahlua i amaretto)

biszkopty

czekolada lub kakao

 

 

Przygotowanie:


Oddzielamy żółtka sześciu jajek i ubijamy je z cukrem trzcinowym do białości. Dodajemy pół kilo serka mascarpone i mieszamy aż się połączą. Przygotowujemy espresso. Parzymy kawę i doprawiamy likierami: amaretto, kahlua i tia Maria. Zanurzamy na chwilę biszkopty w gorącej kawie.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Na dnie salaterki układamy na zmianę warstwy biszkoptów i warstwy masy. Posypujemy kakao lub startą czekoladą.

powrót

Podobne przepisy

Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.