Anna Olson

Tiramisu


Przepis z programu Na słodko (odc.40)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Przybranie

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżeczki cukru

2 łyżki likieru kawowego

starte wiórki czekoladowe i kakao w proszku do przybrania



Ubić śmietanę, zmieszać z cukrem i likierem. Włożyć do lodówki.



Krem

1 szklanka śmietany kremówki

1 łyżka esencji waniliowej

5 żółtek

½ szklanki cukru

1/3 wina Marsala

2 szklanki serka mascarpone



Ubić śmietanę, dodać esencję waniliową, zamieszać, schłodzić. Na średnim ogniu zagotować pół rondla wody. Zmniejszyć ogień, w opartej na rondlu stalowej lub szklanej misce za pomocą trzepaczki zmieszać żółtka, cukier i wino Marsala. Mieszać, aż masa stanie się gęsta i dwukrotnie zwiększy objętość. Zdjąć z ognia. Dodać serek mascarpone, wymieszać i ostudzić krem, aż osiągnie temperaturę pokojową. Dodać bitą śmietanę z wanilią, delikatnie zamieszać i odstawić.



Biszkoptowy spód

1 ½ szklanki parzonej kawy

¼ szklanki rumu

5 łyżek cukru

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

½ szklanki startej czekolady



Zmieszać kawę, rum i cukier, aż cukier się rozpuści. Biszkopty zanurzać na krótką chwilę w kawie tak, żeby nie rozmiękły. Ułożyć biszkopty na dnie dużego naczynia (dobrze, jeśli jest przezroczyste) i przykryć 1/3 śmietankowego kremu. Posypać startą czekoladą. Powtórzyć powyższe czynności, aż misa się wypełni. Przybrać deser bitą śmietaną z likierem, oprószyć kakao w proszku i posypać startymi wiórkami czekoladowymi.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.