Anna Olson

Tiramisu


Przepis z programu Na słodko (odc.40)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Przybranie

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżeczki cukru

2 łyżki likieru kawowego

starte wiórki czekoladowe i kakao w proszku do przybrania



Ubić śmietanę, zmieszać z cukrem i likierem. Włożyć do lodówki.



Krem

1 szklanka śmietany kremówki

1 łyżka esencji waniliowej

5 żółtek

½ szklanki cukru

1/3 wina Marsala

2 szklanki serka mascarpone



Ubić śmietanę, dodać esencję waniliową, zamieszać, schłodzić. Na średnim ogniu zagotować pół rondla wody. Zmniejszyć ogień, w opartej na rondlu stalowej lub szklanej misce za pomocą trzepaczki zmieszać żółtka, cukier i wino Marsala. Mieszać, aż masa stanie się gęsta i dwukrotnie zwiększy objętość. Zdjąć z ognia. Dodać serek mascarpone, wymieszać i ostudzić krem, aż osiągnie temperaturę pokojową. Dodać bitą śmietanę z wanilią, delikatnie zamieszać i odstawić.



Biszkoptowy spód

1 ½ szklanki parzonej kawy

¼ szklanki rumu

5 łyżek cukru

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

½ szklanki startej czekolady



Zmieszać kawę, rum i cukier, aż cukier się rozpuści. Biszkopty zanurzać na krótką chwilę w kawie tak, żeby nie rozmiękły. Ułożyć biszkopty na dnie dużego naczynia (dobrze, jeśli jest przezroczyste) i przykryć 1/3 śmietankowego kremu. Posypać startą czekoladą. Powtórzyć powyższe czynności, aż misa się wypełni. Przybrać deser bitą śmietaną z likierem, oprószyć kakao w proszku i posypać startymi wiórkami czekoladowymi.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.