Piotr Przykaza

Tiramisu


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 opakowania biszkoptów

3 duże żółtka (lub 4 małe)

500 g serka mascarpone

400 ml mocnej kawy

200 ml wódki

kakao do dekoracji

cukier

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć kogel mogel z 3 żółtek. Dodać serek mascarpone. Mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach w jedną stronę. Po 7, 8 minutach masa nabierze zwartej konsystencji. Zrobić mocny napar kawy rozpuszczalnej, dodać wódkę i ostudzić. W schłodzonym roztworze maczać biszkopty, ale ich nie nasączać. Wyłożyć warstwę wilgotnych biszkoptów na blachę, na nią warstwę masy, znowu wyłożyć biszkopty i jeszcze raz masa. Włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać kakao i ozdabiać listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.