Anna Olson

Tiramisu z owocami


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 12 porcji



Ciasto

6 białek

½ łyżeczki winianu potasu

szczypta soli

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

½ szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka skórki startej z cytryny



Bita śmietana

½ szklanki śmietany kremówki 36%

2 łyżeczki cukru



Syrop

¾ szklanki cukru

¾ szklanki wody

2 łyżeczki skórki startej z cytryny

¼ szklanki likieru limoncello

2 łyżki soku z cytryny



Krem

5 żółtek

½ szklanki cukru

¼ szklanki likieru limoncello

1 ½ łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki skórki startej z cytryny

1 szklanka śmietany kremówki 36%

1 łyżka ekstraktu wanilii

500 g serka mascarpone



Owoce

2 szklanki truskawek

1 szklanka malin

1 szklanka borówek amerykańskich

1 szklanka jeżyn

paski skórki cytrynowej do dekoracji





Przygotowanie ciasta

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ubić białka z winianem potasu i solą na niezbyt sztywną pianę. Cały czas ubijając, wsypać stopniowo ½ szklanki cukru i ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać trzepaczką ekstrakt wanilii i skórkę cytrynową. Przesiać mąkę z pozostałą ¼ szklanki cukru. Wsypać do białek i wymieszać delikatnie trzepaczką. Przełożyć masę do podłużnej, prostokątnej foremki o wymiarach 23 x 13 cm. Wstawić do piekarnika i piec 25 – 30 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć foremkę z piekarnika, odwrócić do góry dnem i oprzeć na małych miseczkach. Pozostawić do ostygnięcia.



Przygotowanie bitej śmietany

Ubić śmietanę z cukrem niezbyt sztywno i schłodzić.



Przygotowanie syropu

Zmieszać w rondlu cukier, wodę i skórkę cytrynową i doprowadzić niemal do wrzenia. Zdjąć z ognia, przecedzić i ostudzić do temperatury pokojowej. Wmieszać limoncello i sok z cytryny.



Przygotowanie kremu

Umieścić w misce żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny i limoncello i lekko ubić trzepaczką. Postawić na rondlu z lekko wrzącą wodą i ubijać dopóki masa nie podwoi objętości. Zdjąć miskę z rondla, dodać serek mascarpone i wymieszać trzepaczką. Wmieszać ekstrakt wanilii. W osobnej misce ubić śmietanę, dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać trzepaczką.



Przygotowanie owoców

Owoce umyć i osączyć. Obrać truskawki z szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki. Zmieszać owoce ze sobą.



Przygotowanie tiramisu

Pokroić ciasto na plastry grubości ok. 2 cm i obficie posmarować syropem. Pokroić nasączone ciasto w dużą kostkę. Ułożyć warstwę ciasta na dnie wysokich pucharków, nałożyć dużą łyżkę kremu i posypać owocami. Powtarzać warstwy ciasta, kremu i owoców aż do wypełnienia pucharków (zakończyć warstwą owoców). Nałożyć na wierzch porcję bitej śmietany i udekorować kilkoma owocami i paskami skórki cytrynowej. Schłodzić.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.