Jacek Sikora

Tiramisu po polsku


Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tiramisu po polsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml śmietanki 36%

100 g cukru

opakowanie cukru waniliowego

cytryna

16 biszkoptów

200 ml wiśniówki

500 g wiśni mrożonych

20 g masła

2 goździki

 

Przygotowanie:

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodaj do niej sok z cytryny. Jeśli zrobi się serwatka, wyłóż masę do serwety nad miską, tak by miała gdzie ściekać. Wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Wiśnie rozmroź. Do soku, który z nich wyciekł dolej jedną trzecią wiśniówki. Maczaj w tym biszkopty. Wykładaj w naczynkach na przemian namoczone biszkopty i serek po dwie warstwy każdego. Wstaw do zamrażarki na ½ godziny. Wiśnie smaż na maśle z pozostałym sokiem z dwoma goździkami. Jak odparuje z nich połowa wody wlej pozostałą wiśniówkę i podpal. Serek z biszkoptami oblej jeszcze płonącym sosem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.