Jacek Sikora

Tiramisu po polsku


Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tiramisu po polsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml śmietanki 36%

100 g cukru

opakowanie cukru waniliowego

cytryna

16 biszkoptów

200 ml wiśniówki

500 g wiśni mrożonych

20 g masła

2 goździki

Przygotowanie:

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodaj do niej sok z cytryny. Jeśli zrobi się serwatka, wyłóż masę do serwety nad miską, tak by miała gdzie ściekać. Wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Wiśnie rozmroź. Do soku, który z nich wyciekł dolej jedną trzecią wiśniówki. Maczaj w tym biszkopty. Wykładaj w naczynkach na przemian namoczone biszkopty i serek po dwie warstwy każdego. Wstaw do zamrażarki na ½ godziny. Wiśnie smaż na maśle z pozostałym sokiem z dwoma goździkami. Jak odparuje z nich połowa wody wlej pozostałą wiśniówkę i podpal. Serek z biszkoptami oblej jeszcze płonącym sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.