Curtis Stone

Tian z łososia i awokado z chipsami z kumary i dressingiem wasabi


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia nowozelandzka (maoryska)

Tian z łososia i awokado z chipsami z kumary i dressingiem wasabi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

300 g łososia (świeży filet z łososia)

1 awokado (duże, dojrzałe, ale zwarte)

sok z 2 limonek

2 łyżki posiekanej kolendry

30 ml oleju z awokado

skórka z 1 małej cytryny

sól morska

mielony biały pieprz



Dressing

250 ml jasnego sosu sojowego

100 ml mirinu

1 anyż gwiazdkowy

1 suszony liść limonki kaffir

1 łyżka świeżej pasty wasabi

100 ml oleju z awokado



Chipsy

1 kumara (ew. słodki ziemniak)

1 l oleju roślinnego

sól morska

mielony biały pieprz





Łosoś

Zdejmij skórę z łososia i usuń wszystkie ości (możesz poprosić sprzedawcę w sklepie rybnym żeby to zrobił). Pokrój rybę w 1 cm kostki i przełóż do miski. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, oddziel łyżką miąższ od skórki, pokrój go w 1 cm kostkę i dodaj do łososia. Całość polej 30 ml. oleju z awokado i wyciśniętym sokiem z limonek. Posyp po wierzchu posiekaną kolendrą i nie mieszaj.



Dressing

Do małego rondla wlej jasny sos sojowy, dodaj mirin, liść limonki i podgrzej, aż całość się zredukuje do gęstej konsystencji. Dodaj wasabi, olej z awokado, i sok z limonki.



Chipsy

W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny do temp. 160ºC. Obierz kumarę i pokrój w cienkie plastry, im cieńsze tym lepiej (ok. 2mm). Usmaż plastry kumary na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowo, odsącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i posyp solą morską.



Podanie

Na talerzu połóż foremkę w kształcie obrączki, delikatnie wymieszaj łososia z awokado i ułóż go w foremce. Na wierzchu połóż chipsy z kumary, polej dookoła sosem i posyp odrobiną posiekanej kolendry.





© Mark Gardner

powrót

Podobne przepisy

Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.