Annabel  Langbein

Tian – pieczone warzywa


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Tian – pieczone warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 cebule pokrojone wzdłuż na plasterki

1 czerwona papryka i 1 żółta papryka, oczyszczone z pestek i pokrojone wzdłuż na paseczki

3 posiekane ząbki czosnku

½ szklanki oliwy

1 łyżeczka listków świeżego tymianku

1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu

szczypta cukru

sól i świeżo mielony pieprz

1 duży bakłażan, przekrojony na 4 wzdłuż i pokrojony w plasterki

2 średnie cukinie pokrojone w plasterki (idealnie 1 zielona i 1 żółta dla efektu kolorystycznego)

5 dużych pomidorów, pokrojonych w plasterki

garść listków bazylii

kilka gałązek tymianku i rozmarynu



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Oliwę rozgrzać w dużym, płaskim naczyniu, które można również wstawić do piekarnika. Wrzucić cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć na sporym ogniu, aż cebula zmięknie. Po chwili dodać tymianek, rozmaryn, cukier i doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Zgasić ogień, na usmażonych warzywach ułożyć plastry bakłażana, cukinii i pomidorów tak, aby na siebie zachodziły. Warzywa układać na przemian. Pomiędzy warzywa wsunąć listki bazylii. Ułożyć gałązki ziół. Całość skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie przykryć. Można użyć do tego celu papieru do pieczenia obciążonego żaroodpornym talerzem. Piec 1 ½ godziny. Następnie odkryć i piec jeszcze 30 minut.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Cebula w jogurcie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotleciki z kalafiora
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Cream tea z mąki orkiszowej
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.