James  Martin

Teryna z wieprzowiny


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Teryna z wieprzowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki solanki:

3 l wody

1 kg soli



Składniki teryny:

1 głowa świni, uszy odcięte i podzielone na ćwiartki

6 nóżek świńskich

1 ozór świński

2 duże marchwie, przecięte na pół

1 duża gałązka tymianku

8 liści szałwii

4 liście laurowe

3 goździki

1 łyżeczka nasion kolendry

sól i pieprz

4 drobno posiekane szalotki

100 g posiekanej natki

oliwa do smarowania formy

młode ziemniaki (do podania)

świeży, chrupiący chleb (do podania)



Przygotowanie solanki:

W rondlu rozgrzej 1 litr wody. Dosyp sól i mieszaj, aż się rozpuści. Dolej resztę wody i zostaw, aby całkowicie wystygła. Palnikiem opal szczecinę na świńskim łbie. Włóż do solanki i pozostaw na 24 godziny. Wyjmij, odcedź i przełóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą, dorzuć uszy, ozór, nóżki, marchew, tymianek, szałwię, liście laurowe, goździki i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia. Zdejmij z wierzchu szumowiny. Gotuj przez 4 godziny, w razie potrzeby dolewając wody. Mięso musi odpadać od kości. Wyłącz gaz, pozostaw mięso w płynie, żeby całkowicie ostygło. Wyjmij z garnka łeb i nóżki. Usuń skórę. Pokrój mięso i uszy na duże kawałki. Z ozora ściągnij wierzchnią, chropowatą warstwę i pokrój. Dorzuć do mięsa. Dodaj szalotki i natkę. Wymieszaj. Odcedź płyn, w którym się gotowały. Wlej nieco do masy, żeby była wilgotna. Dno formy do teryny posmaruj oliwą i wyłóż folią spożywczą. Napełnij masą. Zawiń folię do środka. Przykry i dociśnij ciężarem. Wstaw na 12 godzin do lodówki. Wyjmij, wyłóż na talerz, odwiń z folii. Pokrój w plastry. Podawaj z młodymi ziemniakami i świeżym, chrupiącym chlebem.



Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 5”



powrót

Podobne przepisy

Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.12)eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zrazy z grzybami i ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.