Teryna warzywna

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Teryna warzywna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 liści botwiny

sól i pieprz

110 g różyczek kalafiora

110 g groszku

110 g marchewki

110 g czerwonej papryki

40 g tartego parmezanu

5 jajek

550 ml gęstej śmietany

 

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić ją. Zblanszować przez minutę liście botwiny. Wyjąć je i natychmiast spłukać lodowatą wodą, żeby nie straciły koloru. Ułożyć na ręczniczku i dokładnie osuszyć. Terynę nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym. Ułożyć liście tak żeby zupełnie zakryły dno i boki. Powinny zwisać przez krawędź, żeby można nimi było zakryć wierzch potrawy.
W tym samym garnku z osoloną wodą ugotować kolejno do miękkości kalafior, groszek i marchewkę. Wyjmować i natychmiast schładzać w lodowatej wodzie, żeby nie straciły koloru. Dobrze odsączyć. Opiec paprykę do miękkości, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić.
Teryna ma 5 warstw, które układamy kolejno. Najpierw wrzucamy do blendera kalafior, jajko i ćwierć miarki śmietany. Miksujemy na gładkie puree. Przekładamy do miseczki. Myjemy blender i tak samo postępujemy z następnymi składnikami, odstawiając zmiksowane w kolejnych miseczkach. Wkładamy do miksera ostatnie jajko, ćwierć miarki śmietany oraz parmezan i miksujemy. Solimy i pieprzymy wszystkie składniki. Jeśli będziemy nalewać masy, zmieszają się, więc należy nakładać je łyżką. Zaczynamy od marchewki – nakładamy ją na całe dno. Następnie idzie kalafior, a po nim groszek. Nałożyć równo masę z parmezanem i zwieńczyć wszystko warstwą papryki. Gdyby któreś warstwy się zmieszały, nie martwcie się – smak się od tego nie zmieni, a niektórzy są zdania, że tak jest ładniej. Założyć zwisające części liści na wierzch. Piec w kąpieli wodnej w temp. 180° do stężenia, przez dobrą godzinę. Wyjąć terynę z kąpieli. Ostudzić na kratce i w miarę możności pozostawić przez noc w lodówce. Wyjmujemy ją pół godziny przed podaniem, wykładamy odwróconą na deskę lub półmisek. Podajemy w plastrach.

powrót

Podobne przepisy

Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.