James  Martin

Terrine z owocami


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Terrine z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-8 listków żelatyny

250-300g cukru

1/2 l wody

olej do smarowania foremki

1 mango

ok. 250g truskawek

ok. 250g malin

ok. 250g jagód lub borówek amerykańskich

świeża bazylia

 

 

Przygotowanie:


W rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy zrobi się gumowata, dodajemy ją do wody z cukrem i wyłączamy palnik. Dokładnie mieszamy i odstawiamy żelatynowy syrop, żeby trochę ostygł. Owoce kroimy w plasterki. Podłużną foremkę (keksową) smarujemy olejem i wykładamy folią spożywczą tak, aby brzegi folii z niej wystawały. Na dno foremki wlewamy cienką warstwę żelatynowego syropu i układamy plasterki truskawek, na to znów wlewamy warstwę syropu. Kolejne warstwy innych owoców zalewane syropem przekładamy (co 2-3 warstwy) listkami bazylii zanurzonymi w żelatynie. Możemy zakończyć warstwą bazylii.
Foremkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby galaretka stężała.

powrót

Podobne przepisy

(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.