James  Martin

Terrine z owocami


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Terrine z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-8 listków żelatyny

250-300g cukru

1/2 l wody

olej do smarowania foremki

1 mango

ok. 250g truskawek

ok. 250g malin

ok. 250g jagód lub borówek amerykańskich

świeża bazylia

 

 

Przygotowanie:


W rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy zrobi się gumowata, dodajemy ją do wody z cukrem i wyłączamy palnik. Dokładnie mieszamy i odstawiamy żelatynowy syrop, żeby trochę ostygł. Owoce kroimy w plasterki. Podłużną foremkę (keksową) smarujemy olejem i wykładamy folią spożywczą tak, aby brzegi folii z niej wystawały. Na dno foremki wlewamy cienką warstwę żelatynowego syropu i układamy plasterki truskawek, na to znów wlewamy warstwę syropu. Kolejne warstwy innych owoców zalewane syropem przekładamy (co 2-3 warstwy) listkami bazylii zanurzonymi w żelatynie. Możemy zakończyć warstwą bazylii.
Foremkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby galaretka stężała.

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.