Sophie Dahl

Terrina z risotto z dzikiego ryżu


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Terrina z risotto z dzikiego ryżu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g czerwonego ryżu z Camargue

125 g dzikiego ryżu

oliwa

płaska łyżka masła

2 szalotki

drobno posiekane

2 ząbki czosnku

obrane i posiekane

2 pory

posiekane

tylko białe części

2 cukinie starte na tarce o grubych oczkach

2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach

350 g leśnych grzybów

porwanych i posiekanych

500 g brązowego ryżu

175 ml białego wina

1 litr gorącego bulionu drobiowego

50 g startego parmezanu

duża garść posiekanej natki pietruszki

duża garść posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Zalej czerwony ryż w jednym, a dziki w drugim garnku – wody musi być dwa razy tyle, co ryżu. Gotuj czerwony ryż 30 minut, a dziki 40 minut. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy z kawałkiem masła i delikatnie podsmaż szalotki z czosnkiem i porami. Dodaj cukinie, marchewki oraz prawie wszystkie grzyby (małą garstkę grzybów podsmaż oddzielnie i zostaw do przybrania terriny) i duś jeszcze dwie minuty. Wsyp brązowy ryż i dokładnie wymieszaj go z oliwą i masłem (jeśli trzeba, dodaj trochę jednego i drugiego). Wlej białe wino, a gdy ryż je wchłonie, zacznij wlewać po chochli bulionu. Stale mieszaj, aż ryż wchłonie kolejną porcję płynu. Potrwa to około 30 minut. Teraz dodaj ryż czerwony i dziki z łyżką oliwy, a następnie parmezan i wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę oraz kolendrę i wymieszaj. Przełóż wszystko do foremki natłuszczonej oliwą i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zmieszaj składniki dressingu. Wyłóż terrinę na półmisek, skrop dressingiem i przybierz listkami bazylii oraz podsmażonymi oddzielnie grzybami.

powrót

Podobne przepisy

Frytki z marchwi
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Ratatouille
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Opiekana dynia
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.