Anna Olson

Terrina z kurczaka z konfiturą cebulową


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Terrina z kurczaka z konfiturą cebulową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki czerstwego białego chleba

bez skórki

pokrojonego w około 1-cm kostkę

1/3 szklanki śmietany kremówki

2 białka z dużych jajek

450 g świeżego mielonego mięsa z kurczaka

1 łyżka soli selerowej

1 łyżka drobno startego świeżego imbiru

2 łyżeczki drobno otartej skórki z pomarańczy

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ szklanki pokrojonych w kostkę suszonych moreli

3 łyżki likieru pomarańczowego

½ szklanki połówek pekanów

10-12 plastrów szynki prosciutto

 

 

Przygotowanie:


Namocz chleb w kremówce zmieszanej z białkami jajek i odstaw na 30 minut. Rozmieszaj (chleb powinien się rozpaść) i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Zmiksuj w malakserze mięso kurczaka z solą selerową, startym imbirem i skórką pomarańczową oraz pieprzem. Dodaj rozmoczony chleb i zmiksuj na gładko. Zalej suszone morele likierem pomarańczowym, odstaw na 5 min i dodaj do mięsnej mieszaniny. Przełóż masę do dużej miski i wmieszaj połówki pekanów. Wyłóż keksówkę o wymiarach około 22 x 12 cm (1,5 l) pergaminem a następnie wyściełaj dno i boczne ścianki plastrami szynki tak, by zwisała na zewnątrz krawędzi. Napełnij formę drobiowym nadzieniem, wygładź i owiń plastrami szynki. Przykryj wierzch formy kawałkiem pergaminu i folią aluminiową. Ustaw formę na blasze i piecz ok. 50 min, aż terrina będzie miała w środku temperaturę 74°C. Wyjmij formę, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki, zanim wyjmiesz terrinę i ją pokroisz.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlet wieprzowy z confit z czerwonej cebuli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.