Anna Olson

Terrina z koziego sera i buraków


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Terrina z koziego sera i buraków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g surowych średnich buraków

1 cytryna

340 g świeżego koziego twarogu śmietankowego

2 łyżki śmietany kremówki

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

1 łyżka drobno posiekanej mięty

1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

Ugotuj całe buraki w wodzie z sokiem i skórką z połówek cytryny, aż zmiękną (ok. 45 min). Buraki odlej, ostudź i obierz. Pokrój je na jak najcieńsze plasterki, włóż do miski i odstaw. Utrzyj kozi ser ze śmietaną na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i przełóż do szprycy cukierniczej z szeroką, prostą końcówką. Wyłóż plastikową folią 6 foremek na mufinki lub kokilek. Włóż po jednym plasterku buraka na dno każdego pojemnika. Z pozostałych plasterków wykrawaj prostokąty i wyściełaj nimi szczelnie boczne ścianki naczyń. Napełnij pojemniki masą twarogową, wyciskając ją ze szprycy i przykryj plastrami buraków. Wstaw terriny w foremkach do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem delikatnie wyjmij każdą terrinę, usuń folię i ułóż porcje na talerzykach. Można je podać na zieleninie, z korniszonami oraz prostym sosem winegret.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.