Marta Dymek

Terrina z groszku


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 906

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mrożonego groszku

½ l bulionu warzywnego

1 łyżeczka agaru

1 pęczek lubczyku

½ pęczka koperku

1 ząbek czosnku

skórka otarta z 1 cytryny

sól i czarny pieprz

plastry cukinii

woda z lodem

Przygotowanie:

W niedużym rondelku zagotować bulion, dodać groszek i gotować 5 minut.
Po tym czasie groszek odcedzić i szybko przełożyć do wody z lodem, a płyn zachować i wlać z powrotem do rondelka, w którym się gotował.
Do bulionu dodać agar i ponownie zagotować, następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
W tym czasie groszek odcedzić i połączyć z resztą składników w naczyniu blendera na gęstą pastę. Następnie stopniowo wlewać płyn cały czas blendując, na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Keksówkę wyłożyć plasterkami cukinii, a do środka wlać masę groszkową. Wygładzić, odstawić do lodówki na 3 godziny, a gdy zastygnie delikatnie wyjąć i pokroić.

powrót

Podobne przepisy

Studencki kubek
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Baba ghanoush
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie
Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.