James  Martin

Terrina z galaretki malinowej z syropem limonkowym


Przepis z programu Słodki James (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

Terrina z galaretki malinowej z syropem limonkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Galaretka

450 g drobnego cukru

1 litr wody

8 listków żelatyny

olej do natłuszczenia formy

70-100 ml wódki, do smaku

750 g malin



Syrop

150 g drobnego cukru

otarta skórka i sok z 5 limonek

150 ml wody

1 łyżeczka mąki arrarutowej (z maranty)



Przygotowanie

Żeby zrobić galaretkę, zagotuj w rondlu cukier z wodą. W małej misce namocz w zimnej wodzie listki żelatyny. Osącz żelatynę, delikatnie odciskając nadmiar wody, a następnie zanurz je delikatnie we wrzącym roztworze cukru i wymieszaj. Przepuść syrop z żelatyną przez sito do miski i pozostaw do ostudzenia - do momentu, gdy ciecz zacznie gęstnieć. Natłuść olejem wnętrze formy do terriny (krótka keksówka), a następnie wyłóż ją folią. Wlej wódkę do żelatynowego syropu, a następnie rozprowadź trochę na dnie formy, żeby po zastygnięciu tworzył podstawę terriny. Wsyp warstwę malin, a szczeliny między nimi wypełnij żelem i wygładź powierzchnię. Nakładaj kolejne warstwy owoców w żelu do wyczerpania składników. Na koniec wstaw formę do lodówki mniej więcej na godzinę, żeby galaretka się zestaliła. Aby przyrządzić syrop z limonek, wsyp do rondla cukier, wlej sok z limonek oraz wodę i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Zmieszaj w miseczce mąkę z małą ilością wody i za pomocą trzepaczki (albo miksera) wmieszaj małymi porcjami do zawartości rondla, aż powstanie gładki, gęsty sos. Przelej go przez sitko do miski, wmieszaj otartą skórkę limonek i odstaw do ostygnięcia. Aby podać, ostrożnie odwróć formę, wysuń terrinę na podstawkę i usuń folię. Pokrój terrinę na plastry o grubości 2 cm. Podawaj je na talerzykach, polane syropem.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.