Jennifer  Paterson

Terrina z bażanta i marynowanych orzechów włoskich


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Terrina z bażanta i marynowanych orzechów włoskich
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 bażant

½ butelki czerwonego wermutu

450 g plastrów przerośniętego boczku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 słoik marynowanych włoskich orzechów

 

 

Przygotowanie:


Oddziel mięso z bażanta, pokrój na małe kawałki i marynuj w wermucie przez noc. Wyłóż wnętrze formy na terrinę plastrami boczku. Wypełnij połowę formy osuszonym mięsem. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż warstwę orzechów, dopełnij mięsem po wierzch, ponownie dopraw i przykryj plasterkami boczku. Wstaw formę do kąpieli wodnej i ogrzewaj w nagrzanej uprzednio duchówce do 180 stopni C przez 45 min. Następnie oddziel delikatnie terrinę od bocznych ścianek formy i pozostaw w niej do ostygnięcia. Podawaj terrinę w plastrach.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.