Gary  Mehigan

Tempura z warzyw i krewetek


Przepis z programu Męski weekend (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Tempura z warzyw i krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki ciasta na tempurę

95 g skrobi kukurydzianej

95 g mąka ryżowej

2 żółtka

240-500 ml zimnej wody

1½ litra oleju kukurydzianego (albo innego oleju roślinnego) do smażenia

dowolne warzywa podzielone na kawałki podobnej wielkości

krewetki



Przygotowanie

W misce ubić skrobię, mąkę i żółtka. Wlać szklankę zimnej wody i delikatnie ubijać. W razie potrzeby dolać nieco wody. Rozgrzać tłuszcz w woku. Zanurzać dokładnie warzywa i krewetki w cieście, smażyć w oleju przez 1-2 minut, aż będą jasnozłociste. Osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Podawać z sosem.



Składniki sosu

2 łyżki stołowe sosu sojowego o obniżonej zawartości soli

2 łyżki stołowe mirinu



Przygotowanie

Wymieszać składniki sosu.







powrót

Podobne przepisy

Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Oscypek z ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Omlet po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.