Aaron Craze

Tempura z miękkich krabów z dressingiem z chili i mięty


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Tempura z miękkich krabów z dressingiem z chili i mięty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do przybrania:

1 chili, bez pestek, drobno posiekana

12 liści mięty, drobno posiekanych

sok z 1 limonki

100 ml oliwy



Do krabów:

olej roślinny do głębokiego smażenia

100 g zwykłej mąki

200 g mąki kukurydzianej, plus trochę do oprószenia blatu

około 200 ml lodowatej wody gazowanej

10 krabów po wylince, rozmrożonych, jeśli były zamrożone





Przybranie: wymieszaj wszystkie składniki w małej misce. Wypróbuj, dopraw solą, a jeśli limonka jest cierpka, dodaj szczyptę cukru.



Kraby: Wlej olej, wypełniając rondel albo wok do połowy i ustaw na dużym ogniu. Wsyp mąkę zwykłą i kukurydzianą do dużej miski. Wmieszaj tyle lodowatej wody gazowanej, aby wyszło średnio gęste ciasto, podobne do naleśnikowego. Wrzuć odrobinę ciasta do oleju, żeby sprawdzić, czy jest nagrzany – ciasto powinno zaskwierczeć i zezłocić się w 20 sekund. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C i wyłóż blachę pergaminem. Dopraw kraby solą i pieprzem i oprósz mąką kukurydzianą. Zanurzaj kraby w cieście, strząsając nadmiar. Ostrożnie kładź po 2 kraby na gorącym oleju i smaż 3-4 minuty, aż będą chrupiące i złociste. Wyjmuj łyżką durszlakową lub drucianym cedzakiem, wykładaj na blachę wyłożoną papierem i przechowuj w cieple piekarnika. Po usmażeniu wszystkich krabów przekrój je na połówki, oprósz solą morską i podaj.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.







powrót

Podobne przepisy

Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.