Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg żeberek wołowych

 

Marynata:

1 łyżka pieprzu kajeńskiego

1 łyżka prażonego, mielonego kminu

1 filiżanka brązowego cukru

1 pęczek kolendry

ćwierć filiżanki oliwy

pół filiżanki słodkiego octu

6 rozgniecionych ząbków czosnku

3 pokrojone papryczki jalapeño

2 pokrojone czerwone cebule

2 cytryny

sos worcestershire

czerwone wino

 

Farsz:

2 filiżanki ugotowanej fasoli

1 pęczek kolendry

2 czerwone cebule

1 łodyga selera naciowego

2 marchewki

2 liście laurowe

5 ząbków czosnku

50 ml passaty pomidorowej

500 g sera

1 pęczek dymki

100 ml syropu klonowego

 

Dodatkowo:

1 opakowanie ciasta filo

250 g masła

półtorej łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

Połączyć składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na całą noc. Tak zamarynowane mięso piec przez 3 godziny w temperaturze 175°C, aż będzie bardzo miękkie. Zachować sos, który powstał podczas pieczenia.
Marchewkę, seler, chili i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie, przyprawić solą i pieprzem. Wlać passatę i syrop klonowy.
Mięso obrać z kości i pokroić. Przełożyć do naczynia do zapiekania i polać sosem, który powstał podczas pieczenia. Posypać posiekaną dymką i przybrać warstwą podsmażonych warzyw. Posypać startym serem i przykryć płatami ciasta filo (każdy płat natłuścić stopionym masłem i przyprawić pieprzem kajeńskim).
Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto się zrumieni, a ser stopi.

powrót

Podobne przepisy

Idealny stek z kremowym sosem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.