Tęczowe mini mufinki

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tęczowe mini mufinki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

350 g mąki z proszkiem do pieczenia*

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 ml mleka 3,2%

120 ml oleju słonecznikowego

230 g jasnego cukru muscovado

3 duże jajka

300 g owoców i warzyw (np. jabłko, cukinia, marchew)



krem:

500 g serka śmietankowego

240 g cukru pudru

sok z 1,5 cytryny

naturalne barwniki spożywcze w płynie: niebieski, zielony, żółty, różowy i czerwony



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Przesiać do miski mąkę, cynamon, imbir, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlać mleko i olej słonecznikowy, zmieszać trzepaczką. Dodać cukier, przemieszać, wbić jajka i wszystko razem dobrze wymieszać. Owoce i warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na sito, wycisnąć jak najwięcej soku i osuszyć papierem kuchennym. Wsypać przesiane suche składniki do mleka z dodatkami i połączyć. Dodać odciśnięte warzywa i owoce, wszystko razem dobrze wymieszać. Wgłębienia blaszek do mini babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć ciasta. Wstawić blaszkę do piekarnika na 8-10 minut. Wyjąć babeczki z pieca i odstawić do wystygnięcia. Włożyć serek do miski (ew. osączyć z serwatki), przesiać do niego cukier puder, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodać sok z cytryny i zmiksować. Zabarwić porcje kremu barwnikami na różne kolory. Na każdą babeczkę nałożyć po łyżeczce serka i rozsmarować.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.