Malka Kafka

Tęczowa zapiekanka


Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 14878

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

po 250 g następujących składników:

ziemniaki

cukinia

brokuły

kukurydza

żółta papryka

bataty

marchewka

czerwona papryka

pomidory

sól

pieprz do smaku

Beszamel:

0,5 kostki masła

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

2-3 szklanki mleka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

 

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki obierz i oczyść, jeśli tego wymagają. Cukinii nie obieraj. Pokrój je na plastry lub większe kawałki, które łatwo będzie ułożyć w formie.
Przygotuj beszamel - rozpuść masło, przesmaż na nim mąkę kukurydzianą aż nabierze złocistego koloru, zmniejsz ogień i zalej mlekiem. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
Głęboką formę wysmaruj tłuszczem i układaj na niej warstwami warzywa: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu. Na wierzch połóż grubo pokrojone plastry pomidorów.
Wstaw formę do nagrzanego na 170-180 stopni C piekarnika na ok. 60 min. Przez pierwsze 15 minut zapiekaj pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę przestudź tak, aby stężała.

powrót

Podobne przepisy

Słodko–kwaśne curry z zielonych pomidorów
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażone kwiaty cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.