Peta  Mathias

Tażin


Przepis z programu Peta w Marrakeszu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg jagnięciny w dużych kawałkach

1 łyżka stołowa masła albo smenu (marokańskie słone masło z ziołami)

1 łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia

2 małe cebule

starte lub zmiksowane

1 ½ łyżki stołowej czosnku zmiksowanego z cebulami

garść posiekanej świeżej mięty lub kolendry

garść posiekanej natki

skórka z 1 kiszonej cytryny pokrojona w paseczki

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki suszonego

sproszkowanego imbiru

½ łyżeczki suszonej papryki

½ łyżeczki nasion kolendry

w całości lub sproszkowanych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 140ºC. Wymieszaj wszystkie składniki, umieść w żaroodpornym naczyniu. Przykryj, wstaw do piekarnika na 3 godziny, aż mięso będzie się rozpływać w ustach. Podawaj z marokańskim chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

#Angela2009

29.03.2011 01:15


Wrocław

CYTUJ

Super przepis, ja zrobiłam to co prawda w tażinie kupionym w interneie, bodajże sklep tunis albo coś poodbnego a nie w żaroodpornym ale wyszło super. Tażin powoduje że to wszystko dusi się znacznie szybciej, ja swoje danie mialam w 30 minut + 10 musiałam odczekać aż trochę wystygnie... Zamiast papryki dodałam oryginalenj harissy. Ostro ale polecam tą zamianę

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.