Antony Worrall Thompson

Tażin z ryby


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z ryby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szarmula

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

1,5 łyżki mielonego kminu

1,5 łyżki papryki w proszku

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki szafranu

3 ząbki czosnku

1 kiszona cytryna pokrojona w kostkę

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanej natki kolendry

sok z 1 cytryny

2-3 łyżki oliwy



Dodatkowo

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

500 g młodych ziemniaków

1 puszka pomidorów bez skóry

300 ml bulionu

po 1 garści zielonych i czarnych oliwek

1 kg filetów z ryby (strzępiel, lucjan czerwony)

500 g krewetek w skorupach

masło, oliwa do smażenia

posiekana natka pietruszki i kolendry



Przygotowanie

Szarmula: wrzucić składniki do malaksera i zmiksować na niezbyt gęstą pastę (w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny i oliwy). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Ziemniaki umyć i przekroić na pół. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę i zamieszać, smażyć chwilę, dodać ziemniaki, wymieszać i smażyć aż ziemniaki zaczną przywierać do garnka. Wlać pomidory i bulion, dodać około 2 łyżeczek szarmuli i zamieszać. Gotować ok. 12-18 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Rybę pokroić w kawałki 3 cm i umieścić w misce. Dodać połowę szarmuli, wymieszać i odstawić do zamarynowania na około 30 minut. Gdy sos będzie gotowy rozgrzać na patelni masło i obsmażyć rybę. Do miski po rybie przełożyć resztę szarmuli, wrzucić krewetki i wymieszać. Do garnka z sosem wrzucić oliwki, zamieszać, przełożyć rybę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Na patelni po rybie rozgrzać trochę oliwy, wrzucić krewetki i smażyć około 1 minuty, potrząsając patelnią. Przełożyć krewetki do garnka, wyłączyć gaz i wszystko razem delikatnie wymieszać. Przełożyć tażin na miskę i posypać natką pietruszki i kolendry.



© Antony Worrall Thompson

powrót

Podobne przepisy

Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.