Si King

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ łyżeczki pokruszonych pręcików szafranu

250 ml ciepłego bulionu z kurczaka

3 łyżki oliwy

3 posiekane cebule

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka mielonego kminu

3 ząbki czosnku

pokrojone w cienkie plasterki

kurczak z wolnego chowu

podzielony na części

1 łyżeczka rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu

6 małych kiszonych cytryn

podzielonych na ćwiartki (lub 2 duże)

pokrojonych na kawałeczki (można je kupić w niektórych sklepach z arabskim jedzeniem)

100 g mieszanych oliwek (tradycyjnie używa się zielonych)

porządna garść posiekanej zielonej kolendry

porządna garść posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Zalać bulionem szafran i poczekać, aż bulion przejdzie kolorem i aromatem. W tym czasie w tażinie (ceramicznym naczyniu z kominkiem o tej samej nazwie, co potrawa, używanym w Maroku do jej przyrządzania) lub w garnku ze szczelną pokrywką i grubym dnem podsmażyć na oliwie cebulkę do miękkości. Dodać czosnek, kmin, imbir i smażyć na małym ogniu przez parę minut. Włożyć kawałki kurczaka i wymieszać, by pokryły się cebulą z przyprawami. Posypać rozgniecionym pieprzem, dodać cytryny i wlać bulion z szafranem. W momencie, kiedy całość zacznie leciutko bulgotać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około godziny, do momentu, kiedy kurczak nie zacznie odchodzić od kości. Dodać oliwki i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub podpłomykiem (chlebkiem pitta) lub chlebem z chrupiącą skórką albo ryżem i zieloną sałatą.

powrót

skomentuj przepis

#ciociaklocia

11.09.2011 15:03


paris

CYTUJ

Pierwszy raz slysze o podsmazaniu cebulki w naczyniu zwanym tazin.
Przygotowywanie tej potrawy w tazinie przebiega zupelnie inaczej niz przygotowywanie jej w zwyklym garnku.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.