Peta  Mathias

Tażin z kurczaka, kwaszonych cytryn i oliwek


Przepis z programu Peta w Marrakeszu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z kurczaka, kwaszonych cytryn i oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki marynaty szarmula:

1 szklanka posiekanej natki

1 szklanka posiekanej, świeżej mięty

1 kwaszona cytryna

4 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżeczki suszonej papryki

2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka suszonego, zmielonego imbiru

½ łyżeczki soli

2 szczypty szafranu, moczonego ½ godziny w 2 łyżkach stołowych wrzątku



Przygotowanie marynaty:

Do robota kuchennego wrzuć natkę, miętę, miąższ z kiszonej cytryny i czosnek. Zmiksuj. Przełóż pastę do miski, dodaj przyprawy, wlej wodę z szafranem, wymieszaj.



Składniki tadżinu:

duży kurczak ekologiczny lub hodowany w naturalnych warunkach

300 g wodnistych ziemniaków

300 g dojrzałych pomidorów

125 g fioletowych lub zielonych oliwek

3 łyżki stołowe oliwy

gałązki mięty i natki (do przybrania)

duże naczynie tadżin lub żaroodporne



Przygotowanie:

Podziel kurczaka na porcje i natrzyj szarmulą. Pomidory obierz ze skórki i podziel na ćwiartki. Obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Pokrój w paski skórkę z kiszonej cytryny. Na dnie naczynia ułóż ziemniaki, potem zamarynowanego kurczaka, cytryny i pomidory. Staraj się uzyskać kształt piramidy. Polej oliwą. Przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C albo postaw na ogniu. Po pół godzinie dorzuć oliwki i duś przez kwadrans. Postaw tadżin na stole, podnieś pokrywkę. Goście będą nakładać sobie gotowe danie sami. Przybierz potrawę gałązkami ziół.



© Peta Mathias



powrót

Podobne przepisy

Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony kurczak z selerem korzeniowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kurczak z limonką i trawą cytrynową
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.