Si King

Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

1 mała drobno posiekana cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

puszka (400 g) krojonych pomidorów

odsączonych

2 łyżeczki płynnego miodu

200 g mrożonego zielonego groszku

4 jajka „wiejskie”

garść posiekanej natki pietruszki

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do miski włożyć mielone mięso, cebulę, czosnek, przyprawy, zieleninę i żółtko. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać rękoma na gładko. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odłożyć na bok. W naczyniu do tażinu albo w garnku z grubym dnem (nadającym się do wstawienia do piekarnika) zeszklić na oliwie cebulę. Włożyć kulki, obsmażyć ze wszystkich stron. Wymieszać koncentrat pomidorowy z pokrojonymi pomidorami z puszki oraz z miodem i dodać do kulek. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać groszek, wymieszać. Ostrożnie wbić jajka na wierzch. Naczynie lub garnek umieścić w piekarniku i zapiekać, aż jajka się zetną (około 10 minut). Posypać natką pietruszki i podawać z kuskusem.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.