Sophie Grigson

Tażin z jagnięciny


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łopatka jagnięca

oprawiona i pokrojona na gulaszowe kawałki

1 cebula

pokrojona w kostkę

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

kilka nitek szafranu

1cm kłącza imbiru

starty

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka mielonego cynamonu

sól

3 łyżki masła

stopione

2 łyżki oliwy

2 cebule

starte

150 g suszonych moreli

75 g suszonych śliwek

pasek skórki cytrynowej

ścięty bez białej gorzkiej warstwy

1 kawałek kory cynamonowej

3 łyżki płynnego miodu

garstka obranych i pokrojonych migdałów

1 łyżka prażonego ziarna sezamu

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj mięso ze wszystkimi składnikami i włóż do żaroodpornego naczynia (może być tażin albo brytfanka z pokrywką). Smaż przez 3 minuty, mieszając. Dodaj starte cebule i zalej wodą – wlej tyle, żeby nie wypłynęła na zewnątrz po przykryciu naczynia. Gotuj na średnim ogniu przez półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodaj suszone owoce, skórkę cytrynową, korę cynamonową i miód. Gotuj bez przykrycia przez pół godziny, aż sos się zredukuje. Posyp migdałami i ziarnem sezamu. Podawaj z pieczywem i sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Boeuf au bleu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chili i nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.