Agnieszka Kręglicka

Tażin z jagnięciny


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

800 g łopatki jagnięcej bez kości

150 g szalotek

150 g wilgotnych suszonych śliwek kalifornijskich

50 g migdałów bez skórki

ok.1-1,5 szklanki rosołu

80 ml oliwy

 

Marynata

1 cebula pokrojona w kostkę

50 g rodzynek

2 laski cynamonu

2-3 utarte ząbki czosnku

50 ml oliwy

sól, pieprz

świeżo utarta gałka muszkatołowa

mielony, suszony imbir

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać. Jagnięcinę oczyścić z błon, pokroić w grubą kostkę i wymieszać z marynatą, odstawić na noc. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i partiami mocno zrumienić mięso. Dodać resztki marynaty do garnka i zalać całość rosołem. Dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, pod przykryciem. Kiedy mięso zaczyna mięknąć dodać do garnka suszone śliwki, ewentualnie wyjąć cynamon (jeśli jest zbyt intensywny), uzupełnić przyprawy. Szalotki zrumienić na pozostałej oliwie. Dusić razem jeszcze ok. pół godziny lub dłużej. Danie jest gotowe kiedy mięso jest miękkie, a sos gęsty. Migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku i posypać nimi gotowy tażin.

powrót

Podobne przepisy

Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.