Agnieszka Kręglicka

Tażin z jagnięciny


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

800 g łopatki jagnięcej bez kości

150 g szalotek

150 g wilgotnych suszonych śliwek kalifornijskich

50 g migdałów bez skórki

ok.1-1,5 szklanki rosołu

80 ml oliwy

 

Marynata

1 cebula pokrojona w kostkę

50 g rodzynek

2 laski cynamonu

2-3 utarte ząbki czosnku

50 ml oliwy

sól, pieprz

świeżo utarta gałka muszkatołowa

mielony, suszony imbir

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać. Jagnięcinę oczyścić z błon, pokroić w grubą kostkę i wymieszać z marynatą, odstawić na noc. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i partiami mocno zrumienić mięso. Dodać resztki marynaty do garnka i zalać całość rosołem. Dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, pod przykryciem. Kiedy mięso zaczyna mięknąć dodać do garnka suszone śliwki, ewentualnie wyjąć cynamon (jeśli jest zbyt intensywny), uzupełnić przyprawy. Szalotki zrumienić na pozostałej oliwie. Dusić razem jeszcze ok. pół godziny lub dłużej. Danie jest gotowe kiedy mięso jest miękkie, a sos gęsty. Migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku i posypać nimi gotowy tażin.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Jagnięcina duszona z fasolką flażolet
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.