Janella  Purcell

Tażin z jagnięciną i kiszoną cytryną


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z jagnięciną i kiszoną cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

nieduża łopatka jagnięca

2 łyżki mielonej kolendry

łyżka sumaku

2 łyżki kminu

łyżeczka kminku

2 laski cynamonu

szczypta szafranu

pęczek świeżej kolendry

główka czosnku

kiszona cytryna

filiżanka daktyli

cebula

litr bulionu wołowego lub jagnięcego

200 g kuskusu

kawałek masła

250 ml bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Mięso nacieramy przyprawami i odrobiną oliwy. Odstawiamy na całą noc, następnie rumienimy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni. W blenderze przygotowujemy pastę z cebuli, czosnku i kolendry. Pastę dodajemy do mięsa i podsmażamy całość przez 4-5 minut. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości przez 2 godziny. Dodajemy daktyle i cytrynę. Gotujemy przez 10 minut. Podajemy z kuskusem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.