Nigel Slater

Tażin jagnięcy z suszonymi śliwkami


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin jagnięcy z suszonymi śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy

1 posiekana cebula

900 g udźca jagnięcego

pokrojonego w kostkę

sól i świeżo mielony czarny pieprz

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonego cynamonu

1 kawałek kory cynamonowej

½ łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka imbiru

mała szczypta nitek szafranu namoczonych w 1 łyżce wody

12 suszonych śliwek

4 łyżki jasnego płynnego miodu

1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu z pokrywką. Dorzuć posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę jagnięcinę i obsmaż mięso, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Zalej je taką ilością wody, by je tylko przykryła. Dolej pozostałe 2 łyżki, dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mieloną kolendrę oraz cynamon w proszku i w całości, mielony kmin, imbir oraz szafran razem z wodą i doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 2 godziny. Dodaj śliwki i gotuj jeszcze 20 minut. Wmieszaj miód oraz wodę z kwiatów pomarańczy i podawaj na gorąco z dodatkiem ryżu albo kuskusu.

powrót

Podobne przepisy

Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Saltimbocca
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.