Nigel Slater

Tażin jagnięcy z suszonymi śliwkami


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin jagnięcy z suszonymi śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy

1 posiekana cebula

900 g udźca jagnięcego

pokrojonego w kostkę

sól i świeżo mielony czarny pieprz

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonego cynamonu

1 kawałek kory cynamonowej

½ łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka imbiru

mała szczypta nitek szafranu namoczonych w 1 łyżce wody

12 suszonych śliwek

4 łyżki jasnego płynnego miodu

1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu z pokrywką. Dorzuć posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę jagnięcinę i obsmaż mięso, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Zalej je taką ilością wody, by je tylko przykryła. Dolej pozostałe 2 łyżki, dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mieloną kolendrę oraz cynamon w proszku i w całości, mielony kmin, imbir oraz szafran razem z wodą i doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 2 godziny. Dodaj śliwki i gotuj jeszcze 20 minut. Wmieszaj miód oraz wodę z kwiatów pomarańczy i podawaj na gorąco z dodatkiem ryżu albo kuskusu.

powrót

Podobne przepisy

Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.