Tatarki z rostbefu z polskiej krowy rasy czerwonej kolendrą

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tatarki z rostbefu z polskiej krowy rasy czerwonej kolendrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

0,5 kg polędwicy lub rostbefu

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

1 łyżka sambalu – ostrej pasty z chili

3 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

kawałek pora i marchewki

kilka listków świeżej kolendry

szczypiorek

świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błonek i mocno pieprzymy. Następnie na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Tylko kilka chwil by białko się ścięło. Następnie przygotowujemy zalewę. Czosnek siekamy, mieszamy z miodem, sambalem, sosem sojowym i sokiem z cytryny lub limonki. Mięso wkładamy do zalewy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na kilka godzin. Przed podaniem kroimy na jak najcieńsze plastry i podajemy z marchewką, porem i świeżo siekanymi ziołami.





powrót

Podobne przepisy

(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajo dinozaura
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.