Marieta  Marecka

Tatar ze śledzia na toście


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie

odsłon: 7582

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety ze śledzia

1 dojrzałe, duże awokado

1 duży pomidor

1 cebula czerwona

½ cukinii

sok z ½ cytryny

skórka z cytryny

1 łyżeczka cząbru suszonego

sól

1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (poszatkowanego)

½ łyżeczki cukru

1 czubata łyżka gęstej śmietany (np. 18%) lub jogurtu greckiego

8 kromek chleba tostowego, najlepiej pełnoziarnistego, podpieczonego

dobrej jakości oliwa z oliwek do skropienia całości

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w mleku min. 2 godziny, a później opłukujemy zimną wodą. Odsączamy na sicie. Kroimy w drobną kosteczkę. Awokado przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę, obracamy i wyciągamy pestkę. Obieramy połówki ze skóry (np. łyżką) i kroimy w kostkę. Dodajemy sok z cytryny, skórkę, cukier, trochę soli, śmietanę. Całość mieszamy, lekko rozgniatając awokado. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki (sparzamy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie), kroimy w kostkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy razem ze skórką. Wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy całość pieprzem, cząbrem i solą. Z tostów wykrawamy koła, układamy tatara i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy od razu lub lekko schładzamy.

powrót

Podobne przepisy

Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grillowany ostrobok i tabule z kalafiora i brokułu
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sum marynowany w soku z limonki z sałatką z roszponki i mango
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.