Marieta  Marecka

Tatar ze śledzia na toście


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 7362

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety ze śledzia

1 dojrzałe, duże awokado

1 duży pomidor

1 cebula czerwona

½ cukinii

sok z ½ cytryny

skórka z cytryny

1 łyżeczka cząbru suszonego

sól

1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (poszatkowanego)

½ łyżeczki cukru

1 czubata łyżka gęstej śmietany (np. 18%) lub jogurtu greckiego

8 kromek chleba tostowego, najlepiej pełnoziarnistego, podpieczonego

dobrej jakości oliwa z oliwek do skropienia całości

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w mleku min. 2 godziny, a później opłukujemy zimną wodą. Odsączamy na sicie. Kroimy w drobną kosteczkę. Awokado przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę, obracamy i wyciągamy pestkę. Obieramy połówki ze skóry (np. łyżką) i kroimy w kostkę. Dodajemy sok z cytryny, skórkę, cukier, trochę soli, śmietanę. Całość mieszamy, lekko rozgniatając awokado. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki (sparzamy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie), kroimy w kostkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy razem ze skórką. Wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy całość pieprzem, cząbrem i solą. Z tostów wykrawamy koła, układamy tatara i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy od razu lub lekko schładzamy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.