Jacques Pépin

Tatar z tuńczyka z jabłkiem


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Tatar z tuńczyka z jabłkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 gramów steku z tuńczyka

o grubości 2,5 cm

1 małe

kwaśne jabłko

na przykład odmiany Granny Smith

¼ szklanki drobno posiekanej szalotki

½ łyżeczki drobno posiekanego czosnku

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki ostrego tabasco

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

1 ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2 ½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

1 mały ogórek

 

 

Przygotowanie:


Tuńczyka pokroić na plastry o grubości 6 mm, a następnie na kwadraty o boku 1 cm. Obrać jabłko i pokroić na kawałki o boku 6 mm. Z jednego jabłka powinno się uzyskać 2/3 szklanki. Nie dłużej niż 2 godziny przed podaniem wymieszać w misce tuńczyka, jabłko, szalotki, czosnek, sól, pieprz, tabasco, skórkę i sok z cytryny, oliwę i szczypiorek. Ogórek obrać ze skórki. Obieraczką do warzyw skroić 9 długich plastrów, obracając tak, aby uniknąć ukrojenia plastra z pestkami. Jeden plaster skroić w słupki i odłożyć do przybrania. Na środku czterech talerzy ułożyć po kilka łyżek tatara i owinąć 2 plastrami ogórka. Przybrać ogórkiem pokrojonym w słupki i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ceviche
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.