Jacques Pépin

Tatar z tuńczyka z jabłkiem


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Tatar z tuńczyka z jabłkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 gramów steku z tuńczyka

o grubości 2,5 cm

1 małe

kwaśne jabłko

na przykład odmiany Granny Smith

¼ szklanki drobno posiekanej szalotki

½ łyżeczki drobno posiekanego czosnku

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki ostrego tabasco

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

1 ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2 ½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

1 mały ogórek

 

 

Przygotowanie:


Tuńczyka pokroić na plastry o grubości 6 mm, a następnie na kwadraty o boku 1 cm. Obrać jabłko i pokroić na kawałki o boku 6 mm. Z jednego jabłka powinno się uzyskać 2/3 szklanki. Nie dłużej niż 2 godziny przed podaniem wymieszać w misce tuńczyka, jabłko, szalotki, czosnek, sól, pieprz, tabasco, skórkę i sok z cytryny, oliwę i szczypiorek. Ogórek obrać ze skórki. Obieraczką do warzyw skroić 9 długich plastrów, obracając tak, aby uniknąć ukrojenia plastra z pestkami. Jeden plaster skroić w słupki i odłożyć do przybrania. Na środku czterech talerzy ułożyć po kilka łyżek tatara i owinąć 2 plastrami ogórka. Przybrać ogórkiem pokrojonym w słupki i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Risotto z wędzonym łupaczem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba w sosie cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.