David Gaboriaud

Tatar z owoców i warzyw podany z grzankami z kozim serem


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

Tatar z owoców i warzyw podany z grzankami z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 pomidory

plaster arbuza

2 łyżki malin

2 łyżki czerwonej porzeczki

garść orzechów nerkowca

mały kawałek czerwonej cebuli

kilka listków bazylii fioletowej

 

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z jednej limonki

 

Dodatki:

1 kromka chleba

2 plastry koziego sera

 

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w ćwiartki, następnie wytnij miąższ i pestki - możesz ich użyć do zrobienia np. gazpacho. Ćwiartki pokrój w kosteczkę.
Wytnij skórę z plastra arbuza, wyjmij z niego pestki. Następnie pokrój arbuza w kosteczkę.
Każdą malinę przekrój na pół. W misce delikatnie wymieszaj arbuza, pomidory, maliny i czerwoną porzeczkę. Dodaj oliwę, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Podpraż orzechy, aż się ładnie zarumienią. Zdejmij je z patelni i jeszcze ciepłe drobno posiekaj. Odstaw do wystygnięcia.

Na patelni z obu stron zgrilluj kromkę chleba. Zdejmij ją z patelni, przekrój ją na pół, na ukos.
Na kromce grillowanego chleba ułóż plastry koziego sera. Podpal plastry koziego sera palnikiem do krem brulee, aż ładnie się zarumienią.

Tatar serwuj chłodny. Ozdób go listkami bazylii oraz prażonymi orzechami nerkowcami. Podaj z grzankami z kozim serem.

powrót

Podobne przepisy

Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.