Tatar z golca, crème fraîche z cytryną Meyera, sałatka z buraków, awokado purée

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe

Tatar z golca, crème fraîche z cytryną Meyera, sałatka z buraków, awokado purée
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki tatara:

225g filetów z golca


1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku 


1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia


1 łyżeczka yuzu

45g lekko prażonych pinioli 


koszerna sól i pieprz (do smaku)



Składniki purée z awokado:

1 awokado

60 ml tłustej śmietany

sok z ½ cytryny

koszerna sól i pieprz (do smaku)



Składniki cytrynowego crème fraiche:

120 ml crème fraiche

1 łyżeczka yuzu

½ łyżeczki skórki z cytryny Meyera

1 łyżka tłustej śmietany 


koszerna sól i pieprz (do smaku)





Składniki sałatki z buraków:

225 g buraków 


1 jabłko „Granny Smith”

1 łyżeczka świeżego chrzanu

1 łyżeczka posiekanego estragonu

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia


2 łyżeczki octu z cydru

1 łyżeczka miodu 




Przygotowanie tatara:

Pokrój filety w krążki o średnicy 0,5 cm. Wymieszaj z pozostałymi składnikami tatara i dopraw do smaku. Trzymaj w lodówce do podania.



Przygotowanie purée z awokado:

Do miksera wrzuć obrane awokado, wlej sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Dolej tłustą śmietanę i wymieszaj łyżką. Możesz wcześniej ubić śmietanę, aby uzyskać delikatniejszą konsystencję. Dopraw do smaku.



Przygotowanie cytrynowego crème fraiche:

W metalowej misce wymieszaj crème fraiche, yuzu, skórkę z cytryny i tłustą śmietanę. Chwilę ucieraj, żeby masa zgęstniała. Dopraw do smaku.



Przygotowanie sałatki z buraków:

Obierz i utrzyj buraki. Wycinarką do melonów wytnij kulki z jabłka. Włóż do wody z odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały.

Tarką firmy Microplane zetrzyj chrzan wprost do buraków. Jeśli używasz chrzanu ze słoika, dodaj go mniej, bo ma bardziej intensywny smak. Do buraków dodaj estragon, oliwę , ocet i miód. Wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na bok.



Podanie:

Ułóż tatar na talerzach tworząc zgrabne porcje foremką lub krążkiem. W dowolny sposób udekoruj każdą porcję 1 łyżką crème fraiche i 2 łyżkami purée z awokado.

Do sałatki z buraków dodaj ¾ kulek z jabłek. Wymieszaj i wyłóż na talerze. Udekoruj resztą kulek i siekanym estragonem.



© 2012 Britt Kurent



powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.