Tatar wołowy

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tatar wołowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

tatar:

1kg chudej wołowiny

2 szalotki, pokrojone w kostkę

¼ szklanki oliwek nadziewanych czosnkiem, przekrojonych na pół (60 ml)

3 łyżki oliwy (45 ml)

1 łyżka musztardy Dijon (15 ml)

1 szklanka parmezanu, pokrojonego w kostkę (250 ml)

zielony sos Tabasco, do smaku

garść listków selera naciowego

garść szczypiorku, drobno posiekanego

garść natki pietruszki, drobno posiekanej

sól i pieprz



chrupiący pasternak:

6 korzeni pasternaku, obranego, pokrojonego w julienne

wędzona sól do smaku

świeżo mielony pieprz

olej roślinny do smażenia



Przygotowanie:

Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Tatar: napełniamy miskę lodem, umieszczamy w nim mniejszą miskę. Krojąc mięso przekładamy je do pustej miski, dzięki temu zachowa świeżość. W trzeciej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy. Chrupiący pasternak: pasternak smażymy do zrumienienia. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wędzoną solą i pieprzem. Podanie: dzielimy tatar na porcje, przybieramy chrupiącym pasternakiem.

powrót

Podobne przepisy

Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Pulpeciki jagnięce w greckim stylu
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska
Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.