Tomasz Jakubiak

Tatar wołowy z kiszonymi grzybami podany z marynowaną dynią


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 4632

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

tatar:

150 g ligawy wołowej

kilka kiszonych grzybów

cebula szalotka

2 łyżeczki kaparów

2 fileciki sardeli

łyżka sosu sojowego

oliwa

jajko

sól

pieprz

sałatka z marynowanej dyni:

50 dag dyni

szklankia wody

2 papryczki chili

5 łyżka miodu

oliwa

garść roszponaki

lubczyk

pieprz różowy

 

Przygotowanie:

Mięso bardzo dokładnie posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj sól, pieprz i zwiń w kulkę. Rzucaj mięsem z całych sił do miski. Powtórz tę czynność kilka razy, aż mięso będzie zbite, a jego struktura się zmieni.Cebulę, kapary, sardele i kiszone grzyby dokładnie posiekaj. Mięso połącz z posiekanymi dodatkami. Dopraw sosem sojowym i oliwą.
W rondelku lub głębokiej patelni zagotuj wodę z papryczkami i miodem. Gotuj, aż płyn zgęstnieje i zacznie się pienić. Dorzuć dynię i pozostaw na małym ogniu jeszcze 5 minut. Dynię wyciągnij i przestudź. W misce wymieszaj roszponkę z dynią. Dopraw rózowym pieprzem, oliwą i sosem z patelni. Na talerzu uformuj porcję tatara z żółtkiem. Podawaj go z sałatką z dyni i kromką razowego chleba.

powrót

Podobne przepisy

Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pyzy z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.