Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g wołowiny

oliwa

sól i pieprz

 

Dressing:

30 ml octu ryżowego

30 ml mirinu

30 ml jasnego sosu sojowego

15 ml sosu tonkatsu

1 łyżka cukru

2 łyżki imbiru

 

Makaron:

150 g makaronu gryczanego

pół pokrojonego bakłażana

2 filiżanki pokrojonych shiitake

ćwierć filiżanki pokrojonej fasolki szparagowej

pół pęczka dymki

ćwierć pęczka szparagów

2 łyżki prażonego sezamu

2 łyżki prażonych szalotek

oliwa

Przygotowanie:

Składniki dressingu dokładnie wymieszać.
Wołowinę przyprawić solą i pieprzem. Smażyć z obu stron przez 2 minuty – powinna pozostać krwista. Przełożyć ją do dressingu.
Bakłażan i grzyby usmażyć na oliwie. Makaron ugotować z fasolką i szparagami.
W dużej misce wymieszać makaron, bakłażan, grzyby, fasolę i szparagi. Skropić dressingiem, w którym moczyło się mięso, posypać szalotkami, dymką i sezamem.
Mięso pokroić w cienkie paski i podawać z przygotowanym wcześniej makaronem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.