Annabel  Langbein

Tataki z polędwicy jeleniej


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tataki z polędwicy jeleniej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 gramów polędwicy z jelenia w jednym kawałku

sól i świeżo mielony pieprz

oliwa do smażenia

1 lekko ubite białko

¼ szklanki drobno posiekanych orzeszków pistacjowych



Do podania:

3 małe garści kiełków lub młodych ziół

oliwa z pierwszego tłoczenia jak najlepszej jakości

6 łyżeczek polewy balsamicznej



Przygotowanie:

Polędwica powinna mieć około 6-8 centymetrów średnicy. Jeśli to koniecznie przekroić ją wzdłuż na pół. Doprawić solą i pieprzem. Na ciężkiej patelni rozgrzać trochę oliwy i obsmażyć mięso na dużym ogniu z każdej strony po 20 sekund. Zdjąć z patelni, posmarować białkiem i obtoczyć dokładnie w orzeszkach. Zawinąć ciasno w papier do pieczenia i włożyć na dwie godziny do zamrażalnika. Polędwicę można zamrozić całkowicie i połowicznie rozmrozić przed podaniem. Następnie rozwinąć z papieru i pokroić na jak najcieńsze plasterki w poprzek włókien. Ułożyć je na talerzach w kółka tak, aby plasterki na siebie zachodziły. Na wierzchu ułożyć kiełki lub zioła. Brzeg talerza skropić oliwą i polewą balsamiczną.





@Annabel Langbein





powrót

Podobne przepisy

Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.