Tarty daktylowo-migdałowe

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarty daktylowo-migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół filiżanki mielonych migdałów

2 łyżki oleju z makadamii

1 filiżanki mąki z ciecierzycy

1 filiżanka mąki ryżowej

1 jajko

pół łyżeczki cynamonu

pół filiżanki soku gruszkowego

1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

 

Nadzienie:

1 filiżanka namoczonych przez godzinę, odsączonych daktyli

1 filiżanka mielonych migdałów

1 łyżka skórki z cytryny

1 laska wanilii

skórka z cytryny do dekoracji

 

Przygotowanie:

Przesiać sypkie składniki. Wlać do nich jajko rozmącone z olejem. Zagniatać powoli wlewając sok gruszkowy. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i schłodzić przez 30 minut. Rozwałkować między dwiema warstwami papieru na 3-centymetrowy placek. Wyciąć kółka i wykleić nimi foremki. Piec 10 minut w temperaturze 150°C.
Składniki nadzienia zmiksować. Wypełnić nim upieczone wcześniej tarty. Posypać skórką z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.