Tarty czekoladowo-karmelowe

Przepis z programu Martha piecze (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarty czekoladowo-karmelowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

115 gramów masła, w temperaturze pokojowej

½ miarki plus 1 łyżka cukru pudru

1 żółtko dużego jajka

3/4 łyżeczki esencji waniliowej

1 1/4 miarki mąki plus mąka do posypania blatu

1/4 miarki gorzkiego kakao holenderskiego



Nadzienie karmelowe:

1/2 miarki wody

2 miarki cukru granulowanego

1/4 syropu kukurydzianego

115 gramów masła

1/2 miarki tłustej śmietany

2 łyżki słodkiej śmietanki

szczypta gruboziarnistej soli



Polewa czekoladowa:

1/2 miarki tłustej śmietany

100 gramów słodko-gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)

sól morska do podania



Przygotowanie:

Przygotować ciasto. Utrzeć w mikserze masło z cukrem pudrem do połączenia składników, przez 1 minutę. Dodać żółtko i esencję waniliową. Wymieszać na gładką masę. Przesiać kakao i mąkę. Mieszać mikserem na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć ciasto na folię. Uformować okrągły placek. Szczelnie owinąć folią. Chłodzić aż ciasto stwardnieje od 1 godziny do 3 dni. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Umieścić ciasto między dwoma oprószonymi mąką papierami do pieczenia i rozwałkować na cienki okrągły placek. Jeśli ciasto stanie się zbyt ciepłe, schłodzić je w lodówce przez 10 minut. Jeśli robimy dużą tartę zawijamy ciasto na wałku i przenosimy do formy. Jeśli ciasto się rozerwie zlepiamy je palcami. W przypadku małych tart wycinamy z ciasta okręgi nieco większe niż formy. Wykładamy formy ciastem i odrywamy palcami nadmiar ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy przez 20 minut. Wykładamy tarty papierem do pieczenia obciążamy fasolą. Pieczemy aż ciasto zacznie pachnieć, przez 18-20 minut. Usuwamy papier i fasolę i pieczemy aż ciasto stanie się suche i zwarte, przez 5-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (Możemy upiec spody tart 8 godzin przez podaniem).



Przygotować nadzienie. Do dużego rondla wlewamy 1/2 miarki wody. Dodajemy cukier i syrop kukurydziany. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż karmel zyska odcień ciemnego bursztynu, przez 10 minut. Ostrożnie dodajemy masło, śmietanę, słodką śmietankę i sól (mieszanina zacznie bulgotać). Mieszamy na gładką masę. (Możemy przygotować karmel 5 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku). Ostrożnie przelewamy karmel do szklanej miarki i studzimy przez 5 minut. Napełniamy tarty ciepłym karmelem (schłodzony karmel podgrzewamy aż zyska płynną konsystencję). Chłodzimy tarty aż karmel znów stwardnieje przez 2-3 godziny.



Przygotować polewę: Wkładamy czekoladę do żaroodpornego naczynia. W małym rondelku gotujemy śmietanę. Wlewamy gorącą śmietanę do czekolady i odstawiamy na 2 minuty. Później mieszamy na gładką masę. Napełniamy tarty ciepłą polewą czekoladową. Chłodzimy przez 1 godzinę. Dużą tartę kroimy przed podaniem gorącym nożem. Małe tarty podajemy w całości. Posypujemy solą morską. Trzymamy w temperaturze pokojowej 10 minut przed podaniem, żeby karmel zmiękł.



© Martha Stewart

powrót

Podobne przepisy

Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#Adrian

14.12.2011 20:27


Poznań

CYTUJ

Tłumacz się nie popisał. W przepisie do nadzienia potrzebne jest:
2 tablespoons creme fraiche (ze strony http://www.marthastewart.com)
co bynajmniej nie jest świeżą, słodką śmietaną.
Tłumacz jest tym większym ignorantem, że w programie Marta dodając creme fraiche wyraźnie mówiła, że doda ona nadzieniu lekko kwaśny posmak.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.