Tartinki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tartinki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0








WERSJA Z GRZYBAMI, PIETRUSZKĄ I CREME FRAICHE

łyżka masła

750 g mieszanych grzybów

2 drobno posiekane ząbki czosnku

sól i pieprz

1/4 miarki białego wina

2 duże łyżki crème fraîche

posiekana natka pietruszki

sok z cytryny do smaku



Przygotowanie:

Roztopić na patelni łyżkę masła, aż powstanie piana. Obsmażyć grzyby, dodając na końcu na minutę posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Zdeglasować białym winem i wygotować. Domieszać 2 łyżki crème fraîche. Posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny. Nałożyć na tartinkę.



WERSJA Z TAPENDĄ OLIWKOWĄ, Z POMIDOREM I BAZYLIĄ:

niewielki pomidor

2 łyżeczki oliwy

sól i pieprz

łyżka rozdrobnionych listków bazylii

2 – 3 łyżki tapenady z czarnych oliwek



Przygotowanie:

Usunąć pestki z pomidora, pokroić go i wymieszać z oliwą, bazylią, solą i pieprzem. Rozsmarować tapenadę na grzankach i nałożyć na nią masę z pomidora i bazylii.



WERSJA Z BOBEM, Z MIĘTĄ I SEREM KOZIM:

miarka łuskanego bobu

oliwa

sól i pieprz

łyżka posiekanych listków mięty

1/2 miarki świeżego sera koziego



Przygotowanie:

Zagotować wodę i posolić jak do makaronu. Parzyć bób przez minutę, żeby zmiękła łupina. Odsączyć i przelać lodowatą wodą. Obrać z łupin, zachowując jedynie miękki, zielony miąższ. Wymieszać go w misce z oliwą z pierwszego tłoczenia, solą i pieprzem. Posiekać liście mięty i domieszać. Posmarować grzanki kozim serem, a na wierzch nałożyć piure z bobu.



Przygotowanie grzanek

bagietka

oliwa



Rozgrzać piekarnik do 200º. Pokroić bagietkę na kromki grubości 3 mm. Lekko posmarować oliwą z obu stron i położyć na blasze. Piec w piekarniku przez 3 – 5 min, zrumienić wg uznania. Przełożyć i piec z drugiej strony.



© Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Ser typu camembert marynowany w oleju
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Pudding chlebowy z mazowiecką nutą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.