Jennifer  Paterson

Tartinki z pomidorami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tartinki z pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

110 g zwykłej mąki

sól

30 g masła

30 g smalcu

1 łyżka świeżo startego parmezanu

zimna woda

 

 

Przygotowanie:


Przesianą mąkę z solą ucieraj z masłem i smalcem aż ciasto przybierze konsystencję okruszyn, dodaj parmezan i wymieszaj z małą ilością zimnej wody. Wstaw do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkuj i wyłóż nim blachę do tarty (albo kilka małych foremek). Ponownie wstaw do lodówki na pół godziny. Przykryj formę z ciastem folią aluminiową albo papierem do pieczenia i wysyp suchą fasolą, żeby obciążyć spód. Piecz ciasto bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 10 min. Zdejmij folię oraz fasolę i piecz jeszcze przez 5 min.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki pod oscypkiem z żurawiną
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Rillette z łososia
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.