Nadia G.

Tartinki z kremem grejpfrutowym i bezą


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tartinki z kremem grejpfrutowym i bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 razowych herbatników typu digestive

½ szklanki posiekanej czekolady deserowej

¼ szklanki cukru trzcinowego

5 łyżek masła

stopionego

4 jajka o temperaturze pokojowej

żółtka oddzielone od białek

1 łyżka otartej skórki z grejpfruta

1 łyżka otartej skórki z cytryny

¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta

¼ szklanki świeżego soku z cytryny

1½ szklanki wody

1/3 szklanki skrobi kukurydzianej

1¼ szklanki cukru

2 łyżki masła

szczypta soli

½ łyżeczki białego octu winnego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. W torebce strunowej pokrusz herbatniki. Przesyp okruchy do dużej miski i wymieszaj z ½ szklanki posiekanej czekolady, ¼ szklanki cukru trzcinowego i stopionym masłem. Wyłóż przygotowanym ciastem 4 foremki do tartinek o średnicy 10 cm. Piecz 8-10 min, a następnie odstaw do ostygnięcia. Połącz w misce 4 żółtka, ¼ szklanki soku z różowego grejpfruta, ¼ szklanki soku z cytryny, szczyptę otartej skórki z różowego grejpfruta i szczyptę otartej skórki cytrynowej. W rondlu o grubym dnie wymieszaj energicznie 1½ szklanki wody z 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej, 1¼ szklanki cukru i szczyptą soli morskiej. Zagotuj zawartość rondla na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką przez 2-3 min, aż płyn zgęstnieje do konsystencji kisielu. Powoli dodawaj go do mieszanki cytrusowo-jajecznej. Przełóż krem z powrotem do rondla, zmniejsz płomień, dodaj 2 łyżki masła i mieszaj intensywnie 5 min, aż bardzo zgęstnieje. Ostudź krem i wstaw pod przykryciem do lodówki. Do 4 białek dodaj ¼ łyżeczki białego octu winnego oraz 3 łyżki białego cukru i ubij na sztywną pianę. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Nałóż porcje kremu do foremek z ciastem, a na wierzch pokaźne porcje bezowej piany. Piecz 10 minut, aż bezy nieco się zrumienią.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.