Tartinki z brzoskwiniami i kremem malinowo-waniliowym

Przepis z programu Figle (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tartinki z brzoskwiniami i kremem malinowo-waniliowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Tartinki

1 cała dojrzała twarda brzoskwinia o żółtym miąższu

2 dziesięciocentymetrowe koła z ciasta francuskiego rozwałkowane na grubość 3 mm

klarowane masło do posmarowania ciasta

cukier-puder do posypania



Ciasto migdałowe

50 g miękkiego masła o temperaturze pokojowej

50 g cukru-pudru

50 g mielonych migdałów

10 g mąki

1 całe jajko

10 ml rumu



Krem malinowo-waniliowy

200 g gęstej śmietany

cukier-puder do smaku

500 g świeżych malin

ziarenka z 2 lasek wanilii



Migdały w karmelu

8 całych migdałów bez skórki

100 drobnego cukru

2 łyżki wody



Ciasto migdałowe

Do miski włożyć miękkie masło i ucierać mikserem, aż będzie puszyste i kremowe. Przesiać cukier-puder z mielonymi migdałami. Stale ucierając, stopniowo dodawać przesiane składniki, mąkę i jajko. Gdy mieszanina będzie gładka, dolać rum.



Tartinki brzoskwiniowe

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Przeciąć brzoskwinię na pół, nie obierając ze skórki. Ułożyć połówki brzoskwini na papierze silikonowym i posmarować klarowanym masłem z odrobiną cukru-pudru za pomocą pędzla. Włożyć do piekarnika na 6-8 min, aż skórka zacznie bez trudu odchodzić od miąższu. Nałożyć po łyżce ciasta migdałowego na każde koło z ciasta francuskiego, a na wierzchu ułożyć po połówce brzoskwini (płaską stroną do dołu). Posmarować ciasto i brzoskwinię klarowanym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 12-16 min., aż ciasto urośnie i będzie złociste. W czasie pieczenia dwa razy posmarować brzoskwinię klarowanym masłem, żeby nie wyschła. Sprawdzić, czy spód tartinek jest twardy i chrupki. Posypać tartinki cukrem-pudrem i zapiec jeszcze przez 1-2 min, aż będą błyszczące.



Krem malinowo-waniliowy

Na dużym ogniu rozgrzać średnią patelnię tak mocno, aż zacznie dymić. Posypać maliny cukrem-pudrem i szybko przesmażyć mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać. Przełożyć maliny do stalowej miski i zgnieść widelcem. Wstawić do lodówki, aż będą zupełnie zimne. Do miski wlać śmietanę, dodać ziarenka wanilii i cukier-puder (do smaku). Ubijać śmietanę mikserem na niezbyt sztywno, dodać zimne maliny, przemieszać i odstawić.



Migdały w karmelu

W rondelku zagotować na średnim ogniu wodę z cukrem i podgrzewać, aż nabierze karmelowego koloru. Zdjąć karmel z ognia i wkładać kolejno migdały, żeby pokryły się cukrową warstewką. Gotowe migdały odkładać na papier silikonowy, żeby karmel wystygł i stwardniał. Pozostały karmel odstawić do polania deseru.



© Justin North

powrót

Podobne przepisy

Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.