Anna Olson

Tartinki truskawkowe z bezą


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tartinki truskawkowe z bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kruchy spód

2½ szklanki mąki tortowej

3 łyżki cukru

½ łyżeczki soli

¾ szklanki zimnego niesolonego masła, pokrojonego na kawałki

żółtka 2 jajek

odrobina białego octu winnego

3-4 łyżki zimnej wody



Wypełnienie

3 szklanki poćwiartowanych truskawek

1 szklanka cukru

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki wody

2 łyżki mąki kukurydzianej



Beza

białko 5 dużych jajek

1 łyżeczka soku z cytryny

½ szklanka cukru

1 łyżeczka mąki kukurydzianej



Przygotowanie

Aby przygotować kruche spody, zmieszaj mąkę, cukier i sól w misie miksera wyposażonego w mieszadło łopatkowe. Dodaj masło i mieszaj na małych obrotach, aż krucha masa osiągnie konsystencję bułki tartej. Osobno wymieszaj żółtka jajek z odrobiną octu i 3 łyżkami zimnej wody. Całość dodaj do mącznej masy i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodaj pozostałą 1 łyżkę wody. Wyjmij i uformuj wałek z ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki. Podziel ciasto na 6 równych części. Na lekko posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na placek o grubości około 0,5 cm i wyłóż nimi sześć foremek do tartinek o średnicy 9 cm. Odetnij wystające fragmenty ciasta i wstaw foremki do lodówki na 30-60 min. Nagrzej piekarnik do 175°C. Ustaw foremki na blasze do pieczenia i nakłuj widelcem spody z ciasta. Piecz 15-18 min, aż ciasto wyschnie a brzegi lekko zbrązowieją. Odstaw je do ostygnięcia. Wymieszaj truskawki z cukrem, sokiem z cytryny oraz wodą (½ szklanki) i odstaw na 20 min. Zlej powstały płyn do rondelka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Wymieszaj osobno mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i połącz z zawartością rondelka. Mieszaj aż powstały kisiel zgęstnieje, następnie zdejmij z ognia i ostudź. Wymieszaj gęsty zimny kisiel z truskawkami i nałóż wypełnienie na upieczone spody w foremkach. Wstaw tartinki do lodówki i przygotuj bezę.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij mikserem białka jajek z sokiem z cytryny na dużych obrotach i stopniowo wsyp cukier. Do sztywnej białkowej piany wmieszaj mąkę kukurydzianą i nałóż łyżką albo szprycą cukierniczą na truskawkowe tartinki w foremkach. Piecz 2-3 min, aż bezy się zrumienią, następnie ostudź i wstaw do lodówki do momentu podania.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.