Tartaletki z wędzoną makrelą i gruszką - Marieta Marecka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

odsłon: 11550

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g masła + masło do wysmarowania foremek

200 g mąki

1/2 - 1 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 jajo

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

bułka tarta do obsypania foremek

Farsz:

1 makrela wędzona (już obrana i podzielona na kawałki)

1 gruszka (obrana i podzielona na kawałki)

1 jajo

śmiatana 18% ok. 100 ml

100 g ser typu gorgonzola lub lazur (pokroiony w kosteczkę)

pieprz do smaku

1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku

kiełki lucerny lub brokuła i kiełki buraka po opakowaniu

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy na środku wgłębienie, do którego wbijamy jajo, dodajemy sól i przyprawy, na brzegi układamy kostki masła. Całość kroimy nożem, szybko zarabiamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Wyciągamy z lodówki rozwłakowujemy i wypełniamy nim przygotowane foremki do tartaletek. Układamy w jednej foremce po 2-3 kawałki ryby, sera i gruszki, posypujemy pieprzem i rozmarynem. W miseczce "rozbełtujemy" jajo ze śmietaną. Zalewamy tym gotową foremkę z ciastem. Wierzch posypujemy papryką. Całość pieczemy ok. 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni C. Serwujemy wyciągnięte z foremek, udekorowane kiełkami.

powrót

Podobne przepisy

Halibut ze zrumienionym masłem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parowany pstrąg
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.